El Molí Vell



Ubicació del Molí Vell, al terme de Calaceit i al costat de l'Algars



Vista aéria. Es veu el forat de l'escala de cargol. Foto: ICC


La gent de Caseres va utilitzar com a molí fariner l'anomenat "Molí Vell" situat al terme municipal de Calaceit. Actualment en ruïnes i demanant a crits la seva restauració -ja que conserva elements molt interessants-, el seu accés és prou difícil, a causa de la vegetació que ha crescut per tot arreu i de la proximitat de les aigües del riu Algars. Una sèrie de fotos de Marc Boldo de 2014 constitueixen un bon reportatge, ja que a mi m'ha estat impossible arribar fins al molí encara que ho he intentat un parell de vegades.

Façana de l'edifici. Foto: M.Boldo

El molí vell segurament és d'origen àrab, com moltes altres construccions hidràuliques de la zona (assuts, pous, altres molins ...), tot i que no s'observa cap resta que ho asseguri. Apareix documentat el 1507 segons Santiago Vidiella, quan Calaceit el va comprar al Capítol de Tortosa. Està fora d'ús i abandonat des de començaments del segle XX.

És un edifici de dues plantes unides amb una original escala de cargol en un dels seus extrems. A la planta baixa encara podem apreciar les restes de la maquinària.

Així funcionaven els molins fariners: "mitjançant la conducció de l'aigua de la bassa a través del canal entra al molí, a gran velocitat, perquè xoqui i empenti les pales d'una roda hidràulica que transmet al llarg del seu eix el moviment a altres mecanismes. Aplicant la seva força motriu per moldre cereals. L'aigua que proporcionava energia motriu als molins era retornada al riu ". (Benavente, & Puche)


L'escala de cargol. Foto: M.Boldo




En una inscripció es recorda la riuada de 1617. Santiago Vidiella: "Els jurats van voler perpetuar la memòria de la colossal riuada del Algás en 1617, posant una làpida a la paret d'aquest molí amb una inscripció". Una altra inscripció amb l'any de 1719 es va col·locar en una reforma de l'edifici.


Inscripció del 1617, en memòria de la riada d'aquell any. Foto: M.Boldo





Altres inscripcions. Foto: M.Boldo





La maquinària. Foto: M.Boldo




Rodes de moldre. Foto: M.Boldo




Rodes de moldre. Foto: M.Boldo




Diversos elements. Foto: M.Boldo




Diversos elements. Foto: M.Boldo

No hay comentarios:

Publicar un comentario