Zona El Puig 




Roca amb cassoletes



- Coordenades: 41º02'27.45'' N - 0º14'27.33'' E

- Orientació: La roca está orientada a 320º. Hem de fixar-nos en la cassoleta 8, que estaría orientada cap als 300º aproximadament, marcant la posta del sol en el solstici d'estiu. Per les formes arrodonides dibuixades en aquesta cassoleta, és possible que estigui representant aquest fenòmen solar.

- Datació: segon mil.lenin a.n.e., Neolític.

- Energia: les cassoletes marquen punts d'alta energía, entre 25.000 i 30.000 ubv, com correspon als llocs sagrats. La cassoleta 8, que té una forma diferent a la resta, més treballada, té un nivel extraordinariament alt, de 32.000 ubv i assenyalaria el punt de máxima sacralitat.

- DescripcióEs tracta d'un roca de grans dimensions, d'uns 7 metres de llarg, orientada, en una de les cassoletes (cassoleta 8), cap a la posta del sol en el solstici d'estiu. Les cassoletes estan disposades gairebé totes elles en línia recta i dues d'elles estan unides per un canícul (cassoletes 3 i 4).


Aquí es realitzarien ritus d'aigua, amb la pluja del cel, aigua que, un cop recollida a la cassoleta es tiraria sobre els terrenys de cultiu. Per això les cassoletes estan gairebé sobre la vora de la roca, pràcticament sobre de les terres de cultiu.


Aquest ritu s'ha cristianitzat amb la "benedicció dels termes", que es realitzava a la primavera (en molts llocs al començament de maig), amb el despertar anual de la Natura, i en el qual el sacerdot tirava aigua beneïda (d'alguna manera l'aigua de la cassoleta també està beneïda, ja que ve del cel i està dipositada en un punt d'alta energia) sobre les terres de cultiu per assegurar l'èxit de les collites.


Croquis aproximat. Vista aèria. La cassoleta 8 té un disseny més complex i segurament seria el centre del ritual d'aquesta roca sagrada.





El conjunt es troba a prop del que avui coneixem com a poblat ibèric de El Puig.




Vista del conjunt. És una roca allargada, de grans dimensions  que es situa a sobre dels camps de conreu..








Vista d'algunas cassoletes. Están disposases en linia recta





La cassoleta 8 amb tota la seva complexitat. Sembla orientada a la posta del sol en el solstici d'estiu





No hay comentarios:

Publicar un comentario