Castell d'Almudèfer



L'esglèsia de Santa Anna

La primera construcció segurament seria del segle XII, contemporània amb el castell. Va haver-hi modificacions posteriors, sobretot dels segles XIV i XV.

L'esglèsia se situa al peu del turó on s'aixeca el castell. En l'actualitat, queda en peu l'absis poligonal i la meitat de la nau. La resta ha estat reaprofitat pels camperols com a habitatge i magatzem.




Santa Anna



L'absis és pentagonal gòtic, segurament del segle XIV.

La nau és rectangular romànica. En la seva estructura original, la nau era de 3 trams separats per arcs apuntatsEn el seu interior guarda una imatge de Maria Magdalena i un altar de pedra abarrocat. La clau de volta que recull les nervadures de l'absis té un escut amb dos animals (cabres o rucs).



Santa Anna vista des del castell



Quan Almudèfer va passar a dependre de Caseres, el 1842, el capellà tenia la obligació de celebrar una missa setmanal i en tots els dies festius i de precepte.

L'ermita de Santa Anna está orientada a la sortida del sol en el solstici d'hivern.
  
 Tant el castell com l'església estan inscrits en el patrimoni cultural de la Generalitat amb núm.703 (Castell) i núm.11708 (Esglèsia). Inclosos al catàleg de la G.C. Servei d'Arqueologia i Paleontologia amb núm. 5762 (Castell) i núm.14024 (Església).





Plànoll de Santa Anna (Wikipedia)







No hay comentarios:

Publicar un comentario