Castell d'Almudèfer




Inventari Generalitat de Catalunya



Cronologies
Des de Bronze Final III fins a Ferro-Ibèric Ple ( -900 / -200 )
Des de Medieval ( 1150 / 1492 )

Tipus de jaciment
Lloc d'habitació sense estructures
Assentament militar castell

Descripció
Es tracta d'un turó allargassat en sentit est-oest i paral·lel al riu Algars, format per dos plataformes i la rampa d'accés pel costat nord. Les vessants són abruptes i cobertes de vegetació.

Per accedir-hi, des de Caseres, cal seguir el camí que va paral·lel al riu Algars durant 2,6 km, fins trobar un desviament. El camí de l'esquerra és el camí de Damunt la Sèquia, cal seguir-lo 900 m fins trobar un desviament a la dreta (és el camí d'Horta de Sant Joan); cal seguir-lo uns 100 m, fins a la zona on es troba el Mas i la capella de Santa Anna d'Almudèfer; darrera aquestes construccions es troba el turó amb el castell.

Arqueològicament es documenten materials ceràmics pertanyents a dos períodes cronològics ben diferenciats: Bronze Final - Ibèric Ple i un segon moment medieval.

De la primera fase d'ocupació del turó no s'observen estructures encara que, el nombrós material ceràmic dispers per les vessants, especialment la sud (que dóna al riu) indica l'ocupació del lloc en aquest període històric. Del segon moment d'ocupació es conserva el castell templer, avui parcialment enderrocat i del que se'n conserva vestigis d'una torre de planta quadrangular i una part notable d'un esperó de la muralla, a més d'una cisterna excavada a la roca. La torre, que defensava l'accés oriental, està realitzada en grans carreus, alguns decorats amb encoixinats. Les mides són 6,7 m el costat oest, 5,7 m el costat sud, 4,8 m el costat est i 5,95 m el costat nord, que és on té l'accés; el gruix dels murs és de 90 cm; l'alçada conservada és d'uns 6 m. Al costat est de la torre hi ha una cisterna retallada a la roca, de 3 m de llarg per 1,4 m d'ample i 1,5 m de fondària. A la plataforma superior es conserva el cos principal del castell, amb murs longitudinals a la vessant sud, també realitzats amb grans carreus i dels que se'n conserven 20 m de llargada; els murs transversals presenten diverses sageteres a nivell d'enderroc; la longitud d'aquests murs és de 15 m, l'alçada conservada de 2,15 m i el gruix d’1,3 m, al centre també hi ha una cisterna circular de 2,1 m de diàmetre.

Es documenta nombrós material ceràmic format per ceràmica a mà, amb vores exvasades i decoracions de cordons digitats i incisions obliqües; ceràmica ibèrica de pasta tricolor, amb vores planes i tipus coll de cigne i decoració pintada a bandes de color vinós, a més de ceràmica medieval oxidada, reduïda i blava catalana. 




La muralla




Estat de Conservació
Bo,
Destruït

Tipus intervenció
1999, Prospecció, Projecte d'investigació
  
Protecció: Declarat BCIN
Classificació: Monument històric
Núm. de Registre/Catàleg: 623-MH
Data Declaració: 22/04/1949

Documentació
Fotogràfica
Tres fotografies en blanc i negre.
Gràfica
ICC (1995). Mapa topogràfic de Catalunya, 1:5.000, 470-4-7(244-143), Almudèfer.
Planta castell: Catalunya Romànica, p. 221.
Memòries i informes
Memòria de la III Campanya de prospeccions a la Conca del riu Algars, 1999: Arxiu Servei d'Arqueologia.

Referències bibliogràfiques
ALANYÀ ROIG, J, 1990, La Vila closa
FUGUET SANS, J, 1995, L'arquitectura dels Templers a Catalunya
FUGUET, J, 1998, Templers i hospitalers II
GENERA, M, 1991, L'Ebre final: del paleolític al món romà

No hay comentarios:

Publicar un comentario