Serra Mitjana


coordenades: 41º3'23'' N - 0º14'2'' E


Datació: L'ocupació més important va haver de donar-se entre els segles III-II a.n.e. fins al segle III, aproximadament uns 600 ans.

Descripció: La Serra Mitjana comprèn tres zones diferenciades, que van d'Oest a Est. El jaciment domina el riu Algars, important via de comunicació, i controla les terres de labor circumdants. La comunicació visual amb La Gessera és clara, ja que la distància entre ambdues és d'1 km aproximadament.

La Zona A es situa més al W. de les tres, la més propera al riu Algars. Conserva una estructura circular, a manera de torre de guaita i defensa, ocupant un espai d'uns 75 m2, amb amplis murs.

La zona B és el poblat pròpiament dit. Representa, per tant, l'estructura més gran de totes tres, en un espai de 35 x14 metres (uns 500 m2), amb les cantonades arrodonides. La muralla es pot seguir gairebé en tot el seu perímetre, té 1 metre d'ample i, en alguns punts, es conserva a una alçada de mig metre. A l'interior del recinte, s'aprecien algunes parets de pedres, però sense estructures definides.

La zona C és la més oriental. Té forma quadrangular i podria correspondre a una vila romana. Es conserven restes de dues parets formant angle, de 6,90 x 6,30 m i una alçada de mig metre.

Es van trobar restes importants de ceràmica ibèrica i romana. També medieval, així com algunes mostres de ceràmica del Bronze Final i de la Primera Edat del Ferro.

orientació: les tres zones d'aquest jaciment segueixen l'estructra del turó sobre el que están situades, és de dir, d'Oest a Est.

nivell energètic: 22.000 ubv, com a correspòn als llocs de poblament (equival a 8 sobre 10)



Les tres zones diferenciades de la Serra Mitjana




La torre de guaita




Els murs de la torre




Croquis de les restes de la torre. Coordenades: 41º3'22'' N - 0º13'57'' E






La muralla del poblat, d'un metre d'amplada. Costat Est.





La muralla




En alguns punts, la muralla descansa sobre grans roques




La muralla en el costat Nord





La muralla en el costat Nord






La muralla en el costat Nord



La muralla a la part Est




La muralla sud



Roques en cercle a l'interior del poblat





Les restes de la possible vila romana



Un possible altar de l'Edat del Bronze 

El trobem al costat de la torre de guaita, uns pocs metres a la dreta. És una roca plana, de forma romboidal, amb dues cassoletes a un extrem. Una creu  de 28 x 24 cm, que segueix els punts cardinals, i un petit forat al mig de la roca, completen els grabats. Els pals de la creu no es creuen en el seu punt mig, sinó que formen trams desiguals.

El seu nivell energètic és molt alt: 28.000 ubv (equival a 9 sobre 10)-

Coordenades: 41º3'23'' N - 0º13'56'' E

Si fos un lloc de culte, es podria datar en el segon mileni a.n.e., possiblement a l'Edat del Bronze.


Croquis de la llosa




S'aprecia la forma romboidal i la creu a la part dreta



Les dues cassoletes. La que está més abaix té la forma d'un organ sexual femení, amb dos ovaris als costats.


No hay comentarios:

Publicar un comentario