Lo Mas Cremat










Els túmuls

Coordenades:  Els túmuls estan agrupats en tres zones, en una superfície bastant àmplia. Les coordenades d'aquestes zones són:

-> 41º2'55''N - 0º14'1''E

-> 41º2'56''N - 0º13'57''E

-> 41º2'57''N - 0º13'57''E

Datació: Els túmuls es poden datar en l'Edat del Ferro, als voltants del segles VII-IX a.n.e.

Orientació: - A causa del seu mal estat de conservació no s'observa cap orientació astronòmica


Nivell energètic: - En tots els casos és de 3.000 ubs (equival a 3 sobre 10), molt baix,  com correspon als llocs d'enterrament



El poblat

Coordenades: 41º2'57'' N - 0º13'53,5'' E

No hi queda cap reste del poblat. Només referències a la cerámica que es va trobar en aquest lloc i, actualment, l'evidencia d'una excavació pirata.


Donada l'absència d'estructures, també es pot considerar l'opinió de que estem davant d'un túmul funerari, segons l'anàlisi que es faci de les restes de céramica.




Túmul zona 1

Correspon a les coordenades 41º2'55''N - 0º14'1''E. Únicament hi trobem una serie de pedres agrupades en cercle. El diamètre és d'aproximadament d'1 metre. Apareix sobre un petit turó amb altres 5 possibles túmuls de les mateixes dimensions.


Restes del túmul



Croquis del túmul




Túmul zona 2

Correspón a les coordenades 
41º2'56''N - 0º13'57''E. És el més gran de tots i el més interessant, doncs conserva una sèrie de lloses (ortostats) en una formación cuadrangular. Nop s'observen restes de cap formación circular. Una de les alineacions d'ortostats está a 120º (sortida del sol en el solstici d'hivern i, per l'altra banda, posta del sol al solstici d'estiu).


Foto general del túmul





Les grans lloses





Restes de cerámica




Croquis del túmul




Túmul zona 3

Correspón a les coordenades 41º2'57''N - 0º13'57''E. Només queden una serie de pedres agrupades en cercle. El diamètre és d'aproximadament d'1 metre. 





Restes del túmul




Croquis del túmul.





El poblat





Ubicació del poblat. No hi queda cap estructura que l'identifiqui. Malgrat això, es va trobar una important concentració de fragments ceràmics.




Una excavació pirata





Marc Prades Painous, Anàlisi arqueològica del territori, els paisatge i els models de poblament a la Terra Alta des del Bronze Final fins a època ibèrica.
EL MAS CREMAT 
MUNICIPI: Caseres (Terra Alta) UTM: 267329, 4547909 
41º2'57'' //0º13’54’'

Jaciment localitzat sobre un estrep rocós, situat en un meandre, a la riba dreta de l’Algars i al sud de la Serra de la Gessera, a 360 metres s.n.m. L’estribació sobre la qual s’ubica El Mas Cremat és molt abrupta pel seu costat est, mentre que les vessants sud i oest resulten més planers i d’accessibilitat raonable des del riu. 

S’han documentat al voltant d’una àrea de 9 metres quadrats, una important concentració de fragments ceràmics fets a mà amb vora exvasada i decoració aplicada de cordons amb digitacions i incisions (Pérez, Rams i Jornet, 1999). 


Tot i no haver-se documentat en superfície cap tipus d’estructura ni material fet a torn, sembla probable que es tracti d’algun tipus d’establiment molt reduït, possiblement un àmbit o cabana aïllada impossible de determinar a falta d’una excavació. Per les dades que tenim, sembla probable atribuir-li una cronologia corresponent al Bronze Final, tot i que s’ha de prendre amb precaució. 




CATALOGACIÓ DELS JACIMENTS ARQUEOLÒGICS DEL TERME MUNICIPAL DE CASERES (TERRA ALTA) -Universitat Rovira i Virgili. Seminari de Protohistòria i Arqueologia

El Mas Cremat (UTM ETRS89: 267362, 4547900 / 267410, 4547840 / 267507, 4547815)
41º2'57'' //0º13’54''
41º2'55'' // 0º13'57''
41º2'54'' //0º14'1''

Localitzat en un estrep rocós, sobre un meandre del marge dret de l’Algars i a l’oest de l’assentament de La Gessera, amb el qual manté contacte visual, l’espai sobre el que s’ubica el Mas Cremat és molt abrupte pel seu costat sud, que és el que dóna al riu, mentre que la vessant nord resulta més planera i d’accessibilitat raonable. 


S’han documentat al voltant d’una àrea de 9 metres quadrats, una important concentració de fragments ceràmics fets a mà amb vora exvasada i decoració aplicada de cordons amb digitacions i incisions (Pérez, Rams i Jornet, 1999). 


Tot i no haver-se documentat en superfície cap tipus d’estructura ni material fet a torn, sembla probable que es tracti d’algun tipus d’enterrament tumulari molt malmès. Pocs metres al sud-est, han estat localitzats dos elements més, aquest cop amb estructures visibles de lloses clavades i parets circulars, que bé podrien correspondre’s amb una antiga cista de 220 x 400cm, associada a alguna estructura de planta circular, com ara un túmul, ambdós amb presència de material fet a mà. 


Possiblement estaríem al davant, doncs, d’un conjunt d’enterraments (necròpolis) datables, aproximadament, entre els segles VII i VI a.n.E., que es disposarien recorrent la cresta rocosa d’aquesta serralada.





J.M. Pérez Suñé, Prospeccions curs riu Algars

Tipus de jaciment: possible necròpolis
Cronologia: Bronze Final -I Edat del Ferro


1.- SITUACIO I DESCRIPCIÓ DEL JACIMENT

A la partida del Mas Cremat, a uns 300 m. al nord-est del jaciment de la Gessera, tot seguint la prolongació del petit penya-segat que voreja el meandre del riu Algars, es localitza una important quantitat de ceràmica seleccionada, concentrada en un terreny molt erosionat. No s’observa cap tipus d’estructures arquitectòniques, però sí s’han localitzat restes de fang cuit per l’arrebossat de paret de canya o branques.



2.- MATERIALS ARQUEOLÒGICS

2.1.- RESTES CERÀMIQUES

Ceràmica a mà

1.- Fragment de vora enlairada, llavi pla diferenciat. Argila depurada de color beige. Superficies interior i exterior allisades, de color beige (NGE99-5) (Fig 1.1)

2.- Fragment de vora enlairada, llavi pla diferenciat. Argila depurada de color beige. Superficies interior i exterior allisades, de color taronja amb taques fosques (NGE99-6) (Fig. 1.2)

3.- Fragment de vora enlairada, llavi diferenciat, tallat a bisell d’esquerra a dreta. Argila depurada de color gris. Superficies interior i exterior allisades, de color beige (NGE99-7) (Fig. 1.3)

4.- Fragment de vora enlairada, llavi indiferenciat, arrodonit. Argila depurada de color gris. Superficies interior i exterior allisades, de color beige (NGE99-8)

5.- Fragment de vora enlairada, llavi indiferenciat, arrodonit. Argila depurada de color beige. Superficies interior i exterior allisades, de color beige, amb taques grises (NGE99-9) (Fig. 1.4)

6.- Fragment de vora enlairada, llavi indiferenciat, pla. Argila poc depurada, amb desgreixant de quars que aflora a l’exterior, de color beige. Superficies interior i exterior allisades, de color beige (NGE99-10) (Fig. 1.5)

7.- Fragment de vora exvasada, llavi indiferenciat, pla. Argila poc depurada, amb desgreixant aflora a l’exterior, de color beige. Superficies interior i exterior allisades, de color beige (NGE-9911) (Fig. 1.6)

8.- Fragment de vora exvasada, llavi diferenciat, pla. Argila poc depurada, amb desgreixant aflora a l’exterior, de color gris. Superficies interior i exterior allisades, de color beige (NGE99-12) (Fig. 1.7)

9.- Fragment de vora exvasada, llavi diferenciat, arrodonit. Argila poc depurada, amb desgreixant aflora a l’exterior, de color gris. Superficies interior i exterior allisades, de color beige (NGE99-13) (Fig. 1.8)

10.- Fragment de vora exvasada, llavi indiferenciat, arrodonit. Argila poc depurada, de color beige. Superficies interior i exterior allisades, de cor beige (NGE99-14) (Fig. 1.9)


Cerámica trobada al Mas Cremat, segons J.M.Pérez Suñé

11.- Fragment de vora exvasada, llavi indiferenciat, arrodonit. Argila depurada, de color beige. Superficies interior i exterior allisades, de color beige (NGE99-15)

12.- Fragment de vora exvasada, llavi indiferenciat, arrodonit. Argila depurada, de color beige. Superficies interior i exterior allisades, de color beige (NGE99-16)

13.- Fragment de vora exvasada, llavi indiferenciat, arrodonit. Argila depurada, amb particules de desgreixant, de color grisos. Superficies interior i exterior allisades, de color beige (NGE99-17) (Fig. 1.10)

14.- Fragment de vora exvasada, llavi indiferenciat, arrodonit. Argila depurada, de color beige. Superficies interior i exterior allisades, de color beige (NGE99-18) (Fig. 1.11)

15.- Fragment de vora exvasada, llavi diferenciat, tallat a bisell d’esquerra a dreta. Argila depurada, de color beige i gris. Superficies interior i exterior allisades, de color beige (NGE99-19) (Fig. 1.12)

16.- Fragment de vora enlairada, llavi indiferenciat, arrodonit. Argila depurada, de color beige i gris. Superficies interior i exterior allisades, de color beige (NGE99-20)

17.- Fragment de vora enlairada, llavi indiferenciat, arrodonit. Argila depurada, de color beige. Superficies interior i exterior allisades, de color beige (NGE99-21)

18.- Fragment de vora enlairada, llavi indiferenciat, pla. Argila depurada, de color beige i gris. Superficies interior i exterior allisades, de color beige (NGE99-22)

19.- Cinc fragments de base plana, gruixudes. Argila poc depurada, amb desgreixants de quars que aflora a l’exterior, de color beige i taronja (NGE99-46, 47, 49 al 51) (Figs. 2.3-7)

20.- Fragment de nansa de secció rectangular. Argila de color gris. Superficie de color beige (NGE99-42) (Fig. 1.13)

21.- Fragment de mugró como element d’agafament. Argila de color beige. Superficie de color beige (NGE99-43) (Fig. 1.14)

22.- Fragment de cordó com element d’agafament. Argila de color beige. Superficie de color beige. (NGE99-44) (Fig. 2.1)

23.- Arrencament de nansa. Argila de color gris. Superficie de color beige. (NGE99-45) (Fig. 2.2)

24.- Arrencament de nansa. Argila i superficie de color beige (NGE99-52)

25.- Set fragments de carena. Argila de color beige i taronja. (NGE99-23 al 28 i 48) (Fig. 2.3-8)

26.- Onze fragments de paret de diferents gruixos (6 a 12 mm). Argila amb desgreixant de quars que aflora a l’exterior, de color beige. Superficie de color beige o gris (NGE99-21, 27, 29-32, 34, 36 al 39)



Fragments decorats

27.- Fragment de vora i part de 10 mm de gruix. La unió del coll i el cos del vas ve marcada per l’aplicació plàstica d’un cordó en el que s’han realitzat digitacions. Argila depurada, amb desgreixant que aflora a l’exterior, de color beige clar. Superficies interior i exterior allisades de color beige clar (NGE99-1)

28.- Fragment de vora i paret de 10 mm de gruix. La unió del coll i el cos del vas ve marcada per l’aplicació plàstica d’un cordó en el que s’han realitzat digitacions. Argila depurada, amb desgreixant que aflora a l’exterior, de color beige clar. Superficies interior i exterior allisades de color beige clar (NGE99-2)

29.- Fragment de vora i paret de 8 mm de gruix. A la unió del coll i el cos hi ha una aplicació plàstica d’un possible mugró. Argila depurada, de color beige clar. Superficies interior i exterior allisades de color beige clar (NGE99-3)



Cerámica trobada al Mas Cremat, segons J.M.Pérez Suñé


30.- Fragment de vora i paret de 9 mm de gruix. A la unió del coll i el cos hi ha una aplicació plàstica d’un possible mugró. Argila depurada, de color beige clar. Superficies interior i exterior allisades de color beige clar (NGE99-4)

31.- Fragment de vora i paret de 10 mm de gruix. La unió del coll i el cos del vas ve marcada per l’aplicació plàstica d’un cordó en el que s’han realitzat digitacions. Argila depurada, amb desgreixant que aflora a l’exterior, de color beige clar. Superficie interior allisada de color beige clar (NGE99-53)

32.- Catorze fragments de paret amb aplicació plàstica d’un cordó en el que s’han realitzat digitacions. Argila depurada, amb desgreixant que aflora a l’exterior, de color beige clar. Superficie interior allisada de color beige clar (NGE99-55 al 56, 58 al 64, 66 al 69)

33.- Fragments de paret amb aplicació plàstica d’un cordó pessigat. Argila depurada, amb desgreixant que aflora a l’exterior, de color marró. Superficie interior allisada de color marró (NGE99-5)

34.- Fragment rodat de paret amb aplicació plàstica.  Argila depurada, amb desgreixant que aflora a l’exterior, de color beige clar. (NGE99-65)

35.- Petit fragment de paret amb aplicació plàstica. Argila depurada de color beige clar (NGE99-40)



Ceràmica a torn lent

36.- Fragment de paret amb una petita nansa. Argila depurada de color gris. (NGE99-41) (Fig. 2.9)



3.- VALORACIÓ I CRONOLOGIA

La concentració d’una important ceràmica seleccionada, en un petit espai d’uns 9 m2, i donada la proximitat del jaciment de la Gessera, ens suggereix que el lloc documentat podria correspondre a un espai de culte, ritual o necròpolis.

No hay comentarios:

Publicar un comentario