La Gessera





Documents de Bosch Gimpera sobre Caseres





Tribuna d’Arqueologia 2015-2016: “Darrera els passos de Bosch Gimpera. Un projecte arqueològic global per recuperar el jaciment de La Gessera de Caseres (Terra Alta)”

Conferència: Palau Marc (Rambla Santa Mònica, 8, Barcelona), 4 de novembre de 2015, 19:00h

Conferenciants: Jordi Diloli, Marc Prades i Jordi Vilà





Primeres notícies d’arqueologia a Caseres

Juan Cabré Aguiló (1882-1947)

“… y en Caseres, en la provincia de Tarragona, el Puig de la Gessera, cuyas tareas intermitentes, realizadas mientras cursaba en Zaragoza dibujo y pintura en la Escuela de artes y Oficios y en el estudio de Mariano Oliver, como discípulo, se prolongarían varios años, quedando sin publicar hasta 1908”

"Puch (Casseras).-  Pobrísimo de objetos. Se limita a tener en cada departamento una o dos urnas acompañadas de algunos pocos objetos de otra clase. Carencia absoluta de pondos, de fusaloyas sólo recogí una. Las cámaras, muy estrechas. Todo parece indicar la ausencia de poseedores acomodados."




Foto de La Gessera en el moment de l'excavació d'en Bosch Gimpera el 1914


Intervencions de l’IEC a la Gessera

A l’Acta de la Junta de la SHA, de l’Institut d’Estudis Catalans, amb data 15/09/1914, es diu: 

“El secretari, Sr. Martorell… exposa com se’ns presenta l’ocasió de començar unes excavacions que segons tots els indicis, han de proporcionar admirables resultats. Les estacions explorables es troven a la conjunció de les fronteres de Catalunya, València i Aragó en la regió compresa entre Calaceit, Casseres i Maçalió. El Sr. Pallarés, natural d’aquel país va presentar al Sr. Martorell interessants mostres de cerámica trovada en aquells abrics… A Casseres podría encarregar-se dels treballs d’excavació el mestre d’estudi, ensinistrat ja per haver-s’hi practicat en altres ocasions…

En vista de tot aixó l’Institut acorda destinar 1000 pessetes per a començar els treballs i nominar el Dr. Bosch Gimpera de reconeguda competència en aquests treballs per que’n sigui el director”





Pere Bosch Gimpera va arribar a Caseres l’última setmana de setembre de 1914, i va demanar ajuda al mestre Àngel Esteve per recòrrer els jaciments identificats a la zona:

“En síntesis alló presenta el següent aspecte. Un reste de poblado ibérico molt suculent a Serra Mitjana que comenzarem a excavar el divendres quan l’home s’hagi casat i fet un xic de literatura matrimonial, dos túmuls que probablement contenen una cista amb sepulcro de l’Edat del Coure o comienzos del Bronze, la estació de La Gessera ahont sembla haverhi poc, i restes més o menos dispersos de ceràmica neolítica sense un jaciment determinable. Dels túmuls i de La Gessera es qüestió d’esperar una ocasió. El poblat ibérico de Serra Mitjana em sembla que presentará aspecte”.

Carta de Bosch Gimpera a l’IEC (29/09/1914)








Foto de La Gessera en el moment de l'excavació d'en Bosch Gimpera el 1914


En una carta datada el 1914, Bosch indicava a Martorell la seva intenció d’excavar a la Serra Mitjana, on aflorava un gran volum de material neolític, ibèric i romà, especialment terra sigilata i ceràmica ibèrica pintada.

Concretament li deia a Martorell:

“Kikete!

… S’ha començat a excavar a Caseras. El primer dia varem probar a Serra Mitjana amb escàs éxit. Ho deixarem caure per tornarhi més fort amb més método, car interessant prou ho és”.

Tanmateix, la primera excavació que dirigia Bosch va ser, per ell, un fracàs, doncs amb molt poca estratigrafia, únicament va localitzar escassos fragments ceràmics que ni tan sols mencionava a Martorell en l’informe que li va enviar a finals d’octubre.

Això li feia recuperar la idea d’excavar a La Gessera, una jaciment amb una potència estratigràfica de més de metre i mig i abundant ceràmica, com s’extreia dels treballs de Cabré. 

“En cambi a la Jesera que atacarem ahir i avui ens cobrirem de glòria”.





L’Acta del 14 d’octubre ja recollia els resultats dels treballs de Bosch a la Gessera: 

“… però en el lloc anomenat la Jassera, una mica més lluny de la vila, va trobar un poblat ibèric format per un carrer, a banda i banda del qual hi ha les habitacions. A més del plànol d’aquell poblat que s’ha pogut fer, l’estació ha donat una gran abundor de ceràmica, una fíbula de bronze semblant a la trobada a Empúries i estudiada per Dechelette, com també alguns fragments de ferro, que un estudi posterior podrá determinar el que son”

Arxiu de l’IEC. Acta del 14/10/1914






Foto de La Gessera en el moment de l'excavació d'en Bosch Gimpera el 1914


L’excavació, efectuada amb l’ajuda del mestre de Caseres i d’altres persones del poble, fou tot un éxit. Bosch va efectuar el treball a La Gessera durant l’octubre de 1914, finalitzant-lo passat el 22, en que enviaba una carta a Francesc Martorell, dient-li que esperava “entre demà i demà passat poder acabar el treball a la Jesera”.

“… inmedatament sobre la roca per la banda del N. i sobre un sol d’uns 30 cm apisonat format sobre la roca també per la part del S, s’alcen els restes d’un poblat del que envio un esboç del plànol provisional. Está atravessat per un carrer en direcció E-O i a cada banda hi ha els restes de les habitacions de planta més o menos rectangular. La entrada del poblat sembla ser al N.O. la construcció dels murs és molt grollera: estan fets de pedres irregulars sense tallar en part i en part de rajoles de fang molt cuït. En alguns llocs s’han observat restes de haber sigut les parets arreboçades. Es fa dificil dir ahont hi havia les portes de les habitacions. A la habitació C sembla per la disposició de les pedres de la paret que dona al carrer, que habria una porta, pero totes les demés, cuan la paret s’ha conservat (en algunes casses sols ni’ha restat el zocol de pedres per estar fet el reste de mahons mal cuïts que’s desferen al descubrirlos), no permeten reconèixer rastres de porta. Per la part N. totes les habitacions estan ara obertes, no habenthi restes de parets que tanquin per haber caigut desde ja fa molt temps per la proximitat de la roca i de la pendent de la vertent de la montanya”.

Informe de Bosch Gimpera a l’IEC. Octubre de 1914. Arxiu de l’IEC.





Informe de Bosch Gimpera a l’IEC. Octubre de 1914. Arxiu de l’IEC

“Espero que entre demà i demà pasat podré acabar el treball a La Gessera i que l’altre podré actuar a Maçalió per a investigar les cistes amb túmul en les que a pesar d’haver sigut ja molt temps violades s’hi donen encara restes de cendres, de ceràmica, i en algunes de coure, i deixar preparades les coses pe a que’l senyor Pérez comenci les excavacions de l’acròpolis (neolítica?) de Les Escodines.”


* * *


Bosch Gimpera va intervenir al terme de Caseres excavant a la Serra Mitjana i La Gessera, i efectuant una prospecció al Puig i als Corralets, en nom de l’Institut d’Estudis Catalans, acompanyat pel mestre de Caseres, Sr. Àngel Esteve. Els materials que va localitzar están avui dia dipositats al Museu Arqueològic de Catalunya.

Poc després, el president de l’Institut d’Estudis Catalans li enviaba al Sr. Àngel Esteve les memòries dels treballs efectuats a Caseres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario