Zona La Gessera



Cisterna


Coordenades: 41º2'50''N - 0º14'41''E

Datació: Possiblement d'época medieval. La datació és difícil doncs aquest tipus de cisternes, per la seva estructura, té el seu origen en el món iber (primer mil·lenni a.n.e.) i es mantenen fins l'Edat Mitjana. En aquest cas, el bon estat de conservació i l'absència de restes d'edificacions (les cisternes iberes eren dins de recintes de població) ens inclinen a pensar en una construcció medieval.

Foto de la cisterna



Descripció: 3m de llarg x 2,5 m d'ample, de forma lleugerament elíptica. Té unes petites escales per accedir al cos de la cisterna i així mantenir en bon estat les parets i el terra. Aquestes escales, com diem, tenen el seu origen en el món iber. Té la característica de no estar situada al vessant d'una muntanya o turó, com altres cisternes del terme, que així aprofiten el desnivell del terreny per recollir l'aigua de les pluges. En aquest cas, la cisterna està travessada diametralment per una veta d'aigua, tal com indiquem en el croquis; no obstant això, encara s'aprecia una petita esquerda al terra del terreny que portaria aigua des d'un turó pròxim, encara que en poca quantitat, donat l'escàs desnivell del terreny.

Nivell energètic: 12.000 ubv (equival a un 6 sobre 10), un nivell relativament alt, encara que no suficient perquè el lloc sigui un lloc hábitat. És també per aquesta raó que descartem el seu origen íber.



Petites escales per a baixar i netejar les parets i els fons de la cisterna.



Croquis de la cisterna amb la beta d'aigua que la creua.


No hay comentarios:

Publicar un comentario