Poblat ibèric de Coves Negres



coordenades: 41º3'36'' N  0º13'38" E


datació: Degut a l'escassetat de restes, la datació es fa molt difícil. Possiblement  segueixi un cronología semblant a  la de la Serra Mitjana: ocupació del territori al Bronze Final i destrucció del poblat a partir del segle III a.n.e.


Mapa d'ubicació del poblat ibèric de Coves Negres

descripció


- El poblat está a tocar del riu Algars, com gairebé tots els assentaments del terme.


El poblat ocuparia una extensió important, fins i tot superior a la del poblat de la Serra Mitjana. Això el faria l'assentament ibèric amb major superfície dels trobats a Caseres, amb uns 5.000 m2.


- De fet, està ubicat al costat de dos assentaments importants: la Serra Mitjana i Els Corralets (aquest en el terme de Batea)


- Les restes sòn molt pobres: només 4 ò 5 murets  amb una llargada de 1,5 ó 2 metres cadascú.


- Abunden les petites peces de ceràmica, amb el que es podria fer una datació més precisa.


- El seu nom, "Coves Negres", pot tenir relació amb el nom del riu Algars, que en àrab significa "Cova".


nivell energètic: 22.000 ubv (equival a un 8 sobre 10), que es nivell en que trobem els assentaments pre i protohistòrics, doncs és el més adient per a la vida humana i del bestiar i la conservació d'aliments.





El poblat tindria forma rectangular ocupant una superfície d'uns 5.000 m2



Uns del restes d'un muret

Un altre muret
Un muret més bé conservat, a la banda del poblat que dona al riu

Abunden les petites peces de ceràmica



Més peces de ceràmica

Reconstrucció hipotètica d'un poblat ibèric rectangular


CATALOGACIÓ DELS JACIMENTS ARQUEOLÒGICS DEL TERME MUNICIPAL DE CASERES (TERRA ALTA) -Universitat Rovira i Virgili. Seminari de Protohistòria i Arqueologia
Les Coves Negres (UTM ETRS89: 266985 / 4549137)

Jaciment inèdit que corona una plataforma altiplanada del turó contigu a la Serra Mitjana, al nord-oest d’aquest, a la mateixa riba dreta del riu Algars. Tot i que mai ha estat arqueològicament documentat ni estudiat, tot apunta a que es troba en un estat de conservació degradat a conseqüència de l’activitat agrícola, si bé a les vessants més occidentals, sobre el riu semblen observar-se algunes alineacions de pedres que podrien ser estructures.

El material que s’observa en superfície es correspon sobre tot a ceràmiques de factoria fenícia i ibèrica primigènia, responent a cronologies que podríem situar entre el segles VII- VI a.n.E. És difícil de precisar-ne la superfície d’ocupació, ja que l’altiplà ocupa una àrea força gran i la dispersió de materials es concentra únicament a l’entorn de l’esperó que s’encara al riu. No obstant això, la dispersió de materials no és massa gran, per tant és probable que no tingués un gran espai construït, la qual cosa entraria en la tònica general del territori pel què fa a aquestes cronologies. Val a dir que la tipologia és força semblant a altres llocs habituals a les terrasses de l’Ebre: petits espais d’hàbitat que practicarien una agricultura d’artiga, prop de les vies de comunicació, en aquest cas el riu Algars 


No hay comentarios:

Publicar un comentario