Necròpolis El Puig


coordenades: 41º 2' 38''N  0º 14' 39''E

datació: entre el 800 i el 700 a.n.e.

descripció
- conjunt túmuls en molt mal estat (en la meva opinió, es tracta de 4 túmuls)
- només queden pedres alineades en forma circular
. no hi queden restes de les cistes
- diàmetres: 3 m., 0,50 m., 0,90 m., i 3 m.

nivell energètic: 3.000 uBv, molt baix, com correspón a les zones d'enterraments prehistòrics i que tenen la característica de que amb aquest nivel energétic les restes orgàniques es descomposen més ràpidament.

Restes d'un dels túmuls

Restes d'un dels túmuls

Restes d'un dels túmuls

Enric Puch Foncuberta, El poblament ibèric i romà a la Terra Alta.

Cap al nord-este del Puig ens trobem amb una sèrie de túmuls situats a poca distància del jaciment i necessàriament relacionats amb ell, pensem, que correspondrien a la necròpolis de la fase més antiga del poblat:

Un túmul situat a la cota 403. Es conserven set pedres de l’anella exterior. Res podem dir de la cista perquè està molt destruït. Pels voltants trobem petit fragments de ceràmica feta a mà, de pasta ben depurada i cuita, amb desgreixant de quars. Ho considerem un inici del saqueig i destrucció del túmul.

- - Tres túmuls arrenglerats. Conserven encara els anells exterior i un la cista, excèntrica, feta amb lloses de mides mitjanes. Sembla que van ser saquejats, encara que no es pot afirmar categòricament.

Túmul de cista excèntrica. Té una cista formada per grans lloses de pedra arenosa, que no fa molt de temps ha estat buidada. Es conserva part de l’anell exterior fet amb pedres més petites que les de la cista.


Restes d'un dels túmuls



Restes d'un dels túmuls

Restes d'un dels túmuls

Restes d'un dels túmuls

Reconstrucció d'un enterrament tumular ibèric.

Font: F.Gracia i altres, 'El libro de los íberos', ed. El Mèdol



Cassoleta prospera a la necrópolis. Les parets de la roca on s'ha excavat la cassoleta podrien estar alineades amb les posicions més septentrional (130º) i meridional (50º) de la lluna.  Coordenades: 41º 2' 31''N 0º 15' 21''E. Datació: 1.700 a.n.e. No té relació amb la necròpolis ibèrica, doncs és molt anterior.


Marc Prades Painous, Anàlisi arqueològica del territori, els paisatge i els models de poblament a la Terra Alta des del Bronze Final fins a època ibèrica.

Espai d’enterrament situat sobre una plataforma rocosa a pocs quilòmetres de la població de Caseres, en un dels meandres del riu Algars. Aquesta plataforma fa d’unió entre el turó on s’ubica el jaciment de El Puig i la serreta on se situa el complex de La Gessera. Es tracta, amb tota probabilitat, d’una necròpolis del Ferro I-A de la qual s’han documentat en prospecció tres túmuls alineats en sentit nordest-sudoest, dos dels quals es troben en pèssim estat i en les proximitats dels que s’observen petits fragments dispersos de ceràmica a mà (Puch, 1996). Malgrat ser conegut amb el nom de “Necròpolis del Puig”, no és possible relacionar aquest espai d’enterrament amb l’assentament del Puig per una qüestió de cronologies, ja que el fenomen tumulari no és extensible, avui per avui, més enllà de mitjans del segle VI aC (Rafel, 2004), i les escasses dades de què disposem sobre El Puig semblen situar-lo en una fase posterior a l’època dels túmuls. Sí que seria possible relacionar els túmuls, no obstant, amb les fases més antigues de l’establiment de La Gessera, el qual se situa en un emplaçament també proper a la necròpolis.

No hay comentarios:

Publicar un comentario